Monday, June 08, 2009

ROKOK

Beberapa hari yang lepas, saya ada menjenguk blog kawan saya dan beliau menyatakan kekecewaannya terhadap bahaya rokok. Sehubungan dengan itu, beliau telah memberi sedikit nasihat kepada insan diluar sana yang telah menjadi perokok tegar. Oleh itu, saya turut serta dalam menyokong usaha murni beliau... jauhi lah rokok.

[gambar ini adalah hak cipta yang terpelihara]
Untuk maklumat lanjut, sila klik blog ini dan yang ini.

Updated

An ethnic Tibetan boy smokes a cigarette, which he had asked from the man next to him, at Sangke grassland in Xiahe, western China's Gansu province, August 13, 2006.

Anda mahu anak-anak anda jadi macam ini? Jadi, berhentilah rokok kerana anak kecil lebih cenderung untuk meniru tindak-tanduk ibu bapa mereka.

Nota : Gambar itu adalah fenomena yang sebenar berlaku di barat China dimana ia menunjukkan bahawa rakyat China mempunyai tabiat merokok yang hebat! tak kira umur dan status.

8 comments:

Fauzan said...

Ami buatlah temuramah bersama responden iaitu ayah anda yang berhenti merokok kerana dah mendapat kesannya

syahmi said...

aku malas lah nak taip banyak-banyak... heee

cik erin said...

jum jum.
kempen!

(err.. sbnrnya takda niat utk kempen pun entri tu)

Afiq Syahmi, said...

tape, pasanglah niat sjrg untuk berkempen... hehe

TUAN PUNYEE BLOG said...

ALAAAA SELAGI KERAJAAN MALAYSIA MASIH MENGHALALKAN PENJUALAN ROKOK... TAK PAYAH LEEE KORANG NAK BERKEMPEN BERHENTI MEROKOK, BUANG MASA JEEE!

Afiq Syahmi, said...

pergh! bukannye nak support... siap kate buang mase lak tuh... pergh! sekali lagi... pergh!

cik erin said...

ehem ehem.
maaf nak mencelah.

encik/cik TUAN PUNYEE BLOG;
kerajaan punya hal kita tak payah campur la.
awak/saya takkan ada hak untuk bertindak cara macam tu.
tapi takkan nak duduk diam, tunggu je kerajaan haramkan penjualan rokok?

Sabda Rasulullah s.a.w: "Sesiapa di antara kamu melihat kemungkaran, maka dia hendaklah menegah kemungkaran itu dengan tangannya iaitu kuasanya. Jika tidak mampu, hendaklah ditegah dengan lidahnya. Kemudian kalau tidak mampu juga, hendaklah ditegah dengan hatinya. Itulah selemah-lemah iman."


yg KAMI tekankan, just ajak network KAMI untuk avoid. kesedaran diri sendiri la.
kalau makin ramai sedar, reti syg nyawa through those campaigns, boikot beli rokok etc. then kerajaan bukak mata la.
can't u see that?

tu pendapat sy sbg salah seorang remaja yg cuba bentuk identiti yg sepatutnya.
dan sy cuba lakukan sesuatu instead of duduk dan perhatikan suasana yg makin tenggelam kerana asap.
Wallahu'alam.

*terima kasih utk pandangan encik/cik.
*Syahmi maaf sy menyibuk di blog awk.

Fauzan said...

Apa perasaan anda dibasuh Encik Tuan Punye Blog?

Post a Comment